Projecten

Op deze pagina staan voorbeelden van projecten die bedrijven uit de koffieketen hebben opgezet om het milieu, koffieboeren of hun gemeenschappen te steunen. Alle projecten hebben een Nederlands tintje, en gaan van circulaire producten tot scholen bouwen in koffiegemeenschappen.

Heb je nog een project dat je hieraan toe wil voegen neem dan contact met ons op.

 

 

Hesselink Foundation

Hesselink Koffie Foundation – Healthy Home Kits

De Hesselink Koffie Foundation is een initiatief van Hesselink Koffie dat elk jaar een ander duurzaamheidsproject steunt. In 2019 heeft de koffiebranderij uit Winterswijk in samenwerking met Habitat for Humanity en Efico Foundation 45 families in Guatemala voorzien van een Healthy Home Kit. Deze kits bevatten waterfilters waarmee de families nu toegang hebben tot schoon drinkwater en ovens zodat ze niet op open houtvuur hoeven koken. Ook zijn toiletten geïnstalleerd. De 45 families horen bij Buena Vistas Las Floras, een koffieplantage in het zuiden van de regio San Marcos. Guatemala heeft ruim 16 miljoen inwoners. Hiervan leeft 77% in armoede en 58% zelfs in extreme armoede. In 1979 ontstond de non-profit organisatie Habitat for Humanity Guatemala. Zij bood diverse mogelijkheden voor in en rond het huis zodat de omstandigheden van de families zouden verbeteren. Sinds de oprichting zijn meer dan 100.000 huishoudens geholpen, dit zijn ruim 600.000 mensen.

you lucky bird

You Lucky Bird – The Lucky Cup

250 miljoen kilo koffiedrab belandt jaarlijks alleen al in Nederland bij het afval. You Lucky Bird heeft voor een deel daarvan een doel gevonden: koffiekoppen gemaakt van koffiedrab. Die koppen, ook wel ‘the lucky cup’, is niet zozeer het dóel, maar vooral het middel. Een middel om het doel te bereiken: een circulaire wereld waarin afval niet of nauwelijks bestaat. Ook de koppe zelf zijn circulair: als ze beschadigd of versleten zijn, kunnen ze zelf zo weer als grondstof dienen voor nieuwe lucky cups. Een vast bedrag per verkochte kop komt bovendien ten goede aan projecten voor koffiegemeenschappen in Ethiopië. Zo zijn er dus meerdere ‘geluksvogels’: het milieu, de koffieboeren en de koffieliefhebbers. You Lucky Bird is opgezet door oud-Peeze eigenaar Paul van der Hulst en oud La Place-inkoper Guido ten Hengel en won begin 2020 een Horecava Innovation Award in de categorie Concepts, Interior & Design.

Aekvator Kaffe – El Quinde

Aekvator Kaffe bestaat uit twee Nederlandse broers: Michiel Verkade verbouwt koffie in Ecuador, Jacob Vekade roostert die koffie in Denemarken. Op koffieplantage El Quinde in Ecuador doen zij al 12 jaar aan ecologisch regeneratieve koffieteelt, in de overgangszone naar hun eigen gerestaureerde natuurreservaat (500 ha.), precies op de evenaar. Het is een gebied van de brilbeer en de puma, de cock-of-the-rock en vele honderden soorten orchideeën en bromelia’s. Het natuurgebied behoort tot de nummer 8 op de lijst van ecologische hotspots in de wereld, koffie is een van de weinige gewassen die is te combineren met natuurbeheer.

80 days

80 Days - koffie uit Nepal

Koffiemerk 80days werd geboren toen Ben en Linda Kostwinder erachter kwamen dat in Nepal geweldige koffie kan worden verbouwd. 80days zorgt er samen met Stichting Werk in Nepal (WIN) voor dat de arme bevolking in staat wordt gesteld om koffie te verbouwen. Hiermee krijgen zij een goed inkomen en een betere toekomst. WIN (ook door het echtpaar Kostwinder opgezet) levert compost, planten, irrigatie, opleiding, etc. De boeren gebruiken hun eigen land en leveren arbeid. 80days garandeert de afname van de koffiebessen tegen een zeer goede prijs. 80days heeft geen winstoogmerk, maar wil wel op een gezonde manier ondernemen. Eventuele overschotten worden geïnvesteerd in het koffieproject in Nepal.

trabocca

Trabocca - Het Suke Quto Schoolproject

Toen Tesfaye Bekele, oprichter van de Suke Quto koffieplantage in Ethiopië, op een dag langs de lokale school reed van het dorp Kumure in de regio Oromia, brak zijn hart. Hij zag overvolle klaslokalen waar kinderen in barre omstandigheden les kregen: geen vloer, toegetakelde wc’s en de school was zo klein dat de 300 leerlingen bij toerbeurt in de klas zaten – in de gemeenschap zijn 1200 kinderen die naar school willen. Samen met Tesfaye en een aantal gerenommeerde koffiebranders, waaronder Stumptown Coffee en Campos Coffee, heeft Trabocca een nieuw schoolgebouw met 4 klaslokalen neergezet en werkt aan een wc-blok. Nu kunnen de kinderen, onder meer van lokale koffieboeren, in een schone omgeving werken aan een hoopvolle toekomst. De capaciteit van de bestaande school is verdubbeld, om alle kinderen in Kumure naar school te laten gaan, zijn aanvullende fondsen nodig.

Peeze klimaatkoffie

Peeze – Fairtrade Carbon Credits

De Arnhemse koffiebrander Peeze wil co2-neutraal produceren. De brander reduceert in het eigen deel van de keten haar co2-utstoot al zoveel mogelijk, en compenseert het restant via Fairtrade Carbon Credits. Met dit systeem, ontwikkeld door Faitrade en Gold Standard, kunnen uitstoot generende bedrijven credits kopen, waarmee ze feitelijk co2 kopen waarvan voorkomen is dat die is uitgestoten of die is opgenomen door planten. Met de opbrengst van de credits wordt herbebossing gefinancierd, of worden efficiënter brandende kooktoestellen verspreid. Met de credits die Peeze koopt, realiseert de branderij jaarlijks zo’n 750 kooktoestellen op koffieplantages in Ethiopië, waardoor 230 huishoudens een schonere leefomgeving hebben en de kap van ruim 450.000 kilo hout (900 bomen) wordt voorkomen. Aanvullend financiert Peeze lokale kooktoestel-productielocaties om werkgelegenheid en ondernemerschap in de regio te stimuleren.

climate academy

Max Havelaar/Fairtrade - Climate Academy

De koffieplant is extreem gevoelig voor temperatuurschommelingen. Het veranderende klimaat is een serieuze bedreiging voor de wereldwijde koffieproductie. Dat is voor boeren, die leven van de opbrengst van hun land, een harde realiteit. Zij zien hun inkomen langzaam dalen. Hun toekomst en die van hun kinderen staat op het spel. Daarom is Stichting Max Havelaar/Fairtrade Nederland dankzij een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij de Fairtrade Climate Academy gestart. Die helpt boeren niet alleen hun productiemethoden aan te passen aan nieuwe omstandigheden, maar onderzoekt ook hoe zij nieuwe inkomstenbronnen kunnen aanboren en kunnen omschakelen naar duurzame energie.

Fortune Coffee – Kalimi Coffee

Al sinds 2010 sponsort Fortune Coffee het koffieproject van de Focusplaza Foundation, in samenwerking met de Uganda Child Care Foundation (UCCF). Door aan de Oegandese koffieboeren koffieplanten te doneren en de juiste begeleiding te bieden, krijgen zij en hun gezinnen weer perspectief voor de toekomst.

Sinds 2018 is de opbrengst van de plantages voldoende om op te nemen in een nieuwe melange: de Kalimi Coffee. Deze koffie is vernoemd naar Betty Kalimi, één van de inmiddels 2.000 koffieboeren uit het koffieproject. Betty, weduwe en moeder van zes kinderen, begon in 2010 met 300 koffieplanten en heeft dit de afgelopen jaren uitgebreid naar 550 koffieplanten. Dankzij deze plantage kan Betty onder andere haar kinderen naar school laten gaan.